Alles over hoeslakens

Een hoeslaken gebruiken is een van de manieren om ervoor te zorgen dat je matras langer meegaat. Je plaatst deze hoes om je matras, zodat dit minder snel vies wordt. Maar waar moet je eigenlijk precies op letten bij het kopen van een hoeslaken? Welk materiaal past het best bij jou? En welke maat heb je nodig? Je leest het allemaal op deze informatiepagina.

Welk type hoeslaken heb je nodig?

Een hoeslaken wordt om het matras bevestigd. Omdat er verschillende soorten matrassen zijn, zijn ook hoeslakens verkrijgbaar in diverse soorten. Zo is er voor ieder type matras een passend hoeslaken verkrijgbaar. In deze webshop vind je de volgende soorten hoeslakens:

  • Standaard hoeslaken
  • Topperhoeslaken
  • Splittopperhoeslaken

Standaard hoeslaken

Een standaard hoeslaken is geschikt voor een normaal matras. Dat betekent dat het matras tussen de 25 en 35 centimeter dik is. Standaard hoeslakens zijn verkrijgbaar van 70 tot 20 centimeter breed. De lengte varieert tussen de 200 en 220 centimeter.

  1. Ik zoek een standaard hoeslaken

Topperhoeslaken

Gebruik je een toppermatras bovenop je gewone matras of boxspring? Dan heb je een topperhoeslaken nodig. Dit type hoeslaken is geschikt voor matrassen van 8 tot 12 centimeter dik en wordt dus alleen om het toppermatras bevestigd.

  1. Ik zoek een topperhoeslaken

Splittopperhoeslaken

Een splittopperhoeslaken is geschikt voor elektrisch verstelbare bedden, waarvan de beide hoofdeindes afzonderlijk van elkaar omhoog en omlaag kunnen. Dit type hoeslaken is voorzien van een split, zodat je het hoeslaken afzonderlijk om beide hoofdeindes kunt bevestigen.

  1. Ik zoek een splittopperhoeslaken

Voor welk materiaal kies jij?

Net als dekbedovertrekken worden ook hoeslakens gemaakt van verschillende materialen. Katoen is het meest gebruikte materiaal, maar ook dat is weer verkrijgbaar in diverse soorten. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende materialen waaruit je kunt kiezen.

Katoenen hoeslaken

Katoen is de meest gebruikte stof voor hoeslakens. Dit textiel is sterk en kan op hoge temperatuur gewassen worden. Daarnaast is katoen vochtregulerend. Dat betekent dat vocht niet alleen goed wordt opgenomen, maar ook weer wordt afgevoerd. Zo gaat je hoeslaken niet klam aanvoelen.

  1. Ik wil een katoenen hoeslaken

Perkal hoeslaken

Perkal, ook wel geschreven als percal, wordt gemaakt van katoen. Deze stof wordt vervaardigd met meer draden per vierkante meter dan katoen. Het wordt dus dichter geweven. Daardoor voelt perkal extra zacht en soepel aan. De stof is bovendien sterker en gaat dus nog langer mee.

  1. Ik wil een perkal hoeslaken

Jersey hoeslaken

Jersey wordt, net als perkal, ook gemaakt van katoen, maar wordt op een andere manier geweven. Daardoor ontstaat een rekbare stof. Een hoeslaken van jersey is dan ook extra gemakkelijk om je matras te bevestigen en heeft een strakke pasvorm.

  1. Ik wil een jersey hoeslaken

Dubbel jersey hoeslaken

Een hoeslaken van dubbel jersey is dubbel zo dik geweven als een normaal jersey hoeslaken. Dat betekent dat deze rekbare stof extra zacht én stevig is. Daardoor gaat je hoeslaken nog langer mee. Je kunt hem bovendien extra gemakkelijk rondom je matras bevestigen, doordat de stof vanzelf rekt.

  1. Ik wil een dubbel jersey hoeslaken

Wat is het juiste formaat hoeslaken?

Een hoeslaken wordt altijd om het matras bevestigd. Door een elastiek rondom de randen, blijft het laken vanzelf goed zitten. Om te zorgen dat je hoeslaken perfect om je matras past, is het belangrijk om te kiezen voor een model dat precies net zo groot is als je matras. Slaap jij in een tweepersoons bed van 140×200 centimeter? Kies dan dus ook voor een hoeslaken van 140×200 centimeter.

Hoeslakens