Alles over dekbedovertrekken

Het kopen van een dekbedovertrek is meer dan alleen het uitzoeken van een leuk printje. Dekbedden worden namelijk gemaakt van verschillende materialen, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Wat die zijn, lees je hieronder. Daarnaast kan ook het vinden van de juiste maat lastig zijn. Er is nogal wat keuze! Op deze pagina vind je een handig overzicht, zodat je gemakkelijk de juiste maat voor jouw bed vindt. Na het lezen van deze informatiepagina kun je gauw overgaan tot het leukste onderdeel: het kiezen van de perfecte print!

Hoe kies ik het juiste materiaal dekbedovertrek?

Dekbedovertrekken worden gemaakt van verschillende materialen, bijvoorbeeld katoen of microvezel. De meeste stoffen zijn een bepaald type katoen. Zo worden satijn, percal en flanel allemaal gemaakt van katoen, maar verschillen ze in de manier waarop dit geweven wordt.

Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen voor dekbedovertrekken. Daar lees je wat de kenmerken en de voor- en nadelen van het materiaal zijn. Zo kies je gemakkelijk het materiaal dat het best bij jou past.

Katoen

Hoewel er steeds meer materialen gebruikt worden voor het maken van dekbedovertrekken, is katoen nog steeds het populairst. Katoen is een fijn, zacht materiaal, dat lang meegaat. Daarnaast is dit textiel ademend en neemt het vocht op, zodat je beddengoed niet klam gaat aanvoelen als het warm is.

Gemaakt van

Katoen is een natuurlijk materiaal, dat wordt gemaakt van de vezels uit de zaden van de katoenplant. Van deze vezels worden draden gesponnen, die tot een stof geweven worden. Hoe meer draden er per inch gebruikt worden, hoe fijner de stof en hoe hoger de kwaliteit.

 1. Ademend en vochtabsorberend
 2. Wasbaar op hoge temperatuur
 3. Relatief goedkoop in de aanschaf
 1. Redelijk kreukgevoelig
 2. Voelt minder zacht aan dan satijn of perkal

Flanel

Heb je het snel koud? Dan is een flanellen dekbedovertrek zeker iets voor jou. Dit materiaal is aan één of twee zijden geruwd, waardoor het heerlijk zacht aanvoelt. Daarnaast wordt flanel snel warm en houdt het de warmte goed vast. Ideaal voor de winter dus!

Gemaakt van

Flanel wordt meestal gemaakt van katoen, maar kan ook vervaardigd worden van bijvoorbeeld polyester. Deze stof wordt gemaakt van los gesponnen garen, dat geweven is in zogeheten linnen- of keperbinding. Het textiel wordt één of tweezijdig geruwd, waardoor het een zacht, donsachtig laagje krijgt.

 1. Voelt heerlijk zacht aan
 2. Isoleert goed, dus is lekker warm
 3. Ademend en vochtabsorberend
 1. Niet geschikt als je het snel warm hebt
 2. Niet zo geschikt voor de zomer

Satijn

Satijn staat bekend als het meest luxe materiaal voor dekbedovertrekken. Dat komt doordat deze stof niet alleen een mooie glans heeft, maar ook nog eens zacht en glad aanvoelt. Satijn absorbeert gemakkelijk vocht, dus je beddengoed zal niet snel klam aanvoelen als het warm is.

Gemaakt van

De naam satijn slaat niet op het materiaal zelf, maar op de manier van weven. De meeste satijnen dekbedovertrekken worden gemaakt van katoen. Bij het maken van deze stof worden de draden nog dichter op elkaar geweven dan bij gewoon katoen of perkalkatoen. Daardoor ontstaat een zachte, soepele stof.

 1. Soepele en gladde stof
 2. Luxe uitstraling
 3. Ademend en vochtabsorberend
 1. Duurder in de aanschaf
 2. Kan glibberig aanvoelen

Perkal

Perkal, dat ook vaak geschreven wordt als percal, zit wat kwaliteit betreft tussen katoen en satijn in. Het is een stevige stof, die zachter aanvoelt dan katoen, maar minder glanzend is dan satijn. Het beste van beide werelden, zou je kunnen zeggen. Dit materiaal heeft dan ook weinig (grote) nadelen.

Gemaakt van

Perkal wordt ook wel katoenperkal genoemd, want het wordt gemaakt van 100% katoen. De stof wordt dichter geweven dan gewoon katoen, waardoor deze zachter aanvoelt en sterker en soepeler is. Net als bij satijn, slaat de naam dus op de manier van weven en niet op het gebruikte materiaal.

 1. Soepele, zachte stof
 2. Stevige stof, die lang meegaat
 3. Ademend en vochtabsorberend
 1. Minder glanzend dan satijn
 2. Iets duurder dan normaal katoen

Microvezel

Microvezel is een synthetisch materiaal, dat lekker zacht aanvoelt. Het is zo ontwikkeld dat het eigenlijk alles heeft wat je nodig hebt in dekbedovertrek. Microvezel is licht, sterk, soepel en vochtregulerend. Ook met wassen zijn er geen problemen: microvezel is krimpvrij, sneldrogend en strijkvrij. Daarnaast is dit materiaal goedkoper in de aanschaf dan katoen.

Gemaakt van

Microvezel wordt meestal gemaakt van polyester, polyamide (nylon) of een combinatie van deze twee. Je zou misschien denken dat dit plakkerig gaat aanvoelen, omdat het synthetisch is. Dat is echter niet het geval: microvezel is een vochtregulerende stof.

 1. Zacht en soepel vallend materiaal
 2. Voordelig in de aanschaf
 3. Strijkvrij
 1. Dunner, dus minder duurzaam dan andere materialen
 2. De stof kan gaan pillen (dan ontstaan er kleine vezelbolletjes)

Welke maat dekbedovertrek heb ik nodig?

Dekbedovertrekken zijn verkrijgbaar in vele maten. Maar hoe weet je nu welke geschikt is voor jouw bed? Bij het kiezen van een geschikt overtrek, moet je uitgaan van de grootte van je dekbed. Je dekbedovertrek moet even groot zijn, want hij moet daar natuurlijk precies omheen passen.

Compleet overzicht van standaard maten beddengoed

Hieronder vind je een handige tabel met een compleet overzicht van de standaard maten matrassen, dekbedden en dekbedovertrekken. Zo zie je gemakkelijk welke maat dekbed of dekbedovertrek je het best kunt kiezen voor jouw bed.

Type bedMaat matrasMaat dekbedMaat dekbedovertrek
Eénpersoons bed70 / 80 / 100 × 200 cm140 × 200 / 220 cm140 × 200 / 220 cm
Twijfelaar120 / 130 × 200 cm200 × 200 / 220 cm200 × 200 / 220 cm
Tweepersoons bed140 / 150 × 200 cm200 × 200 / 220 cm of 240 × 200 / 220 cm200 × 200 / 220 cm of 240 × 200 / 220 cm
Lits-jumeaux160 / 180 × 200 cm240 × 200 / 220 cm of 260 × 200 / 220 cm240 × 200 / 220 cm of 260 × 200 / 220 cm
 1. Ik zoek een dekbed van 140 × 200 / 220 cm
 2. Ik zoek een dekbed van 200 × 200 / 220 cm
 3. Ik zoek een dekbed van 240 × 200 / 220 cm
 4. Ik zoek een dekbed van 260 × 200 / 220 cm