Alles over dekbedden

Een dekbed maakt het je comfortabel in bed. Het moet precies goed zijn, anders heb je het 's nachts te koud of te warm. Maar hoe weet je nu welk dekbed het best bij jou past? Kies je voor een synthetische vulling of voor een vulling van dons? En wat houdt warmteklasse eigenlijk in? Hieronder lees je alles wat je moet weten bij het kopen van een dekbed. Zo vind je in een paar eenvoudige stappen het juiste model voor jou.

Kies een vulling voor je dekbed

Een dekbed is altijd gevuld met een materiaal dat zacht aanvoelt en voldoende warmte geeft. Dat kan een synthetisch materiaal zijn, maar ook een natuurlijk materiaal als dons. De verschillende soorten materialen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Hieronder staan de belangrijkste voor je op een rijtje.

Synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed is gevuld met microvezels, een soort bolletjes (hollow fiber) die meestal gemaakt worden van polyester. Deze dekbedden zijn ook geschikt voor mensen met een allergie voor huisstofmijt. Dat komt doordat een synthetisch dekbed in de wasmachine gewassen kan worden op hoge temperatuur, waardoor de huisstofmijt doodgaat.

Synthetische dekbedden voelen lekker zacht aan en zijn onderhoudsvriendelijk. Daarnaast voelen deze lichter aan dan een wollen dekbed, maar zwaarder dan een dekbed gevuld met dons. Een dekbed met een synthetische vulling ventileert minder goed dan bijvoorbeeld een donzen dekbed, maar is wel voordeliger in de aanschaf.

  1. Geschikt voor mensen met huisstofmijtallergie
  2. Voordelig in de aanschaf
  3. Voelt lekker zacht aan
  1. Minder ventilerend dan dons

Donzen dekbed

Dons is een natuurlijk materiaal met een uitstekend isolerend en ventilerend vermogen. Het dons in dekbedden komt vrijwel altijd van eenden of ganzen. Omdat ganzendons een fijnere structuur heeft dan eendendons, wordt dit als de betere van de twee gezien. Daarom wordt op het etiket van het dekbed altijd vermeld welk type dons erin zit.

Vaak wordt in een donzen dekbed niet alleen dons gebruikt, maar ook veren. Bij een dekbed wordt daarom altijd vermeld welk percentage dons er gebruikt is. Hoe hoger dit percentage, hoe lichter en soepeler het dekbed aanvoelt. Daarnaast geldt ook dat hoe hoger het percentage dons is, hoe hoger de prijs van het dekbed.

  1. Uitstekende isolatie, dus lekker warm
  2. Ventileert goed
  3. Zacht en licht
  1. Vrij prijzig

Wollen dekbed

Een belangrijkste dat opvalt aan een wollen dekbed, is de uitstekende vochtregulatie. Als je 's nachts veel zweet, is dit dan ook een goede keuze. Wol kan een heleboel vocht opnemen, maar voert het vocht ook weer gemakkelijk af. Daardoor zal je dekbed niet klam gaan aanvoelen.

Nog een belangrijke eigenschap van wol is natuurlijk de goede isolatie. Met een wollen dekbed zul je het dan ook niet snel koud krijgen. Wol is wel wat zwaarder dan dons, dus deze vulling is vooral geschikt als je houdt van een wat zwaarder dekbed.

  1. Zeer goede vochtregulatie
  2. Uitstekende isolatie, dus lekker warm
  1. Voelt zwaarder aan dan dons

Kies een type dekbed

Er zijn twee soorten dekbedden: enkele dekbedden en vierseizoenendekbedden. Een enkel dekbed bestaat uit één laag en is het hele jaar door te gebruiken. Er zijn ook speciale dunne, lichte dekbedden verkrijgbaar voor tijdens de zomer. Deze worden ook wel zomerdekbed genoemd.

Een vierseizoenendekbed bestaat uit twee aparte dekbedden, die je afzonderlijk en tegelijkertijd kunt gebruiken. Vaak is het ene deel dikker dan het andere. Zo kun je het dunste dekbed tijdens de zomermaanden gebruiken en de dikkere tijdens het voor- en najaar. In de winter kun je beide dekbedden samen gebruiken, zodat je het lekker warm hebt in bed.

Kies een warmteklasse

De een heeft het snel koud in bed, terwijl de ander het liefst een zo dun mogelijk dekbed gebruikt. Omdat de behoefte aan warmte in bed voor iedereen anders is, zijn dekbedden verkrijgbaar in verschillende warmteklassen. Deze geven aan hoe warm het dekbed is. Je kunt kiezen uit de volgende vier warmteklassen:

  • Klasse 4: de meest dunne en luchtige dekbedden. Dekbedden uit warmteklasse 4 zijn ideaal om te gebruiken tijdens warme zomernachten of op een warme slaapkamer. Ze worden daarom ook wel zomerdekbed genoemd.
  • Klasse 3: een dekbed uit warmteklasse 3 is geschikt voor in de lente en de herfst. Dekbedden uit deze klasse zijn geschikt voor goed verwarmde slaapkamers en mensen die het 's nachts vrij snel warm hebben.
  • Klasse 2: dekbedden uit warmteklasse 2 kun je het hele jaar door gebruiken. Ze zijn ideaal voor slaapkamers waar de temperatuur het hele jaar door gematigd is.
  • Klasse 1: deze dekbedden hebben de hoogste warmte-isolatie. Een dekbed uit warmteklasse 1 is dan ook heerlijk tijdens de koude wintermaanden. Daarnaast zijn ze uitermate geschikt voor mensen die het 's nachts snel koud hebben.

Kies een formaat

En dan heb je natuurlijk nog de maat. Dat is gedeeltelijk een kwestie van smaak. De een vindt het prettig een lekker groot dekbed te hebben om onder te kruipen, terwijl een ander een standaard formaat prima vindt. Hieronder vind je een handige tabel met de standaard maten van dekbedden, die je voor een bepaalde maat matras kunt gebruiken.

Overzicht van standaard maten dekbedden

Type bedMaat matrasMaat dekbed
Eenpersoons bed70 / 80 / 100 × 200 cm140 × 200 / 220 cm
Twijfelaar120 / 130 × 200 cm200 × 200 / 220 cm
Tweepersoons bed140 / 150 × 200 cm200 × 200 / 220 cm of 240 × 200 / 220 cm
Lits-jumeaux160 / 180 × 200 cm240 × 200 / 220 cm of 260 × 200 / 220 cm

Slaap je in een groot tweepersoons bed of een lits-jumeaux? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om twee eenpersoons dekbedden te gebruiken.

Dekbedden